Evropski logotip

Potenza Innova | Start:up Slovenia 2017 finalist

TampoRelief 2/1


PROBLEM: menstruacija s hudo bolečino vpliva na kakovost življenja najmanj 15 % žensk
Za oceno bolečine se v medicini uporablja vizualna analogna skala (shema spodaj): stopnje od 0=ni bolečine do 10=neznosna bolečina. Naša raziskava v RS na 240 ženskah je pokazala, da svojo menstrualno bolečino ocenjujejo s 7 (13 %), 8 (9 %), 9 (4 %) in 10 (1 %), kar presega podatke iz strokovne literature. Prve 2-3 dni menstruacije bolnica ni normalno aktivna, kar močno vpliva na kakovost njenega življenja. Gre za 10 % življenja v rodni dobi.

TRENUTNO REŠEVANJE PROBLEMA: higienski izdelek + izdelek proti bolečinam (nesteroidni antirevmatiki v obliki tablet). Rešitev ni primerna za bolnice z gastrointestinalnimi razjedami, peobčutljivostnimi reakcijami in tiste, ki bi rade zanosile. Ob nastopu boleče menstruacije potrebuje bolnica oba izdelka: higienski izdelek in zdravilo proti bolečinam, kar ni praktično.

TampoRelief 2/1

TampoRelief 2/1 je kombinacija higienskega izdelka in zdravila. Z enim izdelkom rešimo 2 problema. Delovanje nastopi bistveno hitreje in zaradi inovativne izbire učinkovine, brez neželenih učinkov. Podlaga za vnos učinkovine je hkrati drsljivec, kar olajša uporabo tamponov in izboljša uporabniško izkušnjo. Laboratorijski prototip je izdelan iz visokokakovostnega 100 % bombaža in spada v skupino s srednjo absorptivnostjo: 9-12 g tekočine. Aktivna farmacevtska učinkovina (API) se nahaja v podlagi iz obarvanega PEG na delu tampona, ki se ob namestitvi v nožnico nahaja zgoraj, ob materničnem vratu.

Tampon z naneseno učinkovino v PEG na vrhu tampona pred (A) in po absorbciji vode (B).

Na sliki je primer tampona z naneseno API v PEG, obarvanem rdeče pred (A) in po absorbciji vode (B). Voda simulira telesne tekočine. Izbira je takšna, da tudi po stiku z vodo API ostaja na mestu delovanja.

Industrijski prototip, primeren za klinično preskušanje, bomo izvedli v 1 obliki. Kasneje bomo razvili več vrst protibolečinskih tamponov, prilagojeno uporabnicam po:

  • jakosti krvavitve in
  • jakosti bolečine.